Handleiding aanmaken schoolpagina en acties

Crowdfunding is een manier om geld op te halen voor een doel en tegelijkertijd draagvlak, betrokkenheid en promotie van dit doel bij een groot publiek te creëren. Dit platform is speciaal opgezet voor scholen in Gelderland die geld willen ophalen om een groen schoolplein te realiseren. Scholen maken hiervoor een eigen webpagina voor hun school aan en eventueel één of meerdere actiepagina's. 

Eigen webpagina voor je school

Je maakt een crowdfunding pagina aan voor het groene schoolplein van je school via 'Start schoolpagina'of 'School aanmelden'. Daarop licht je de plannen voor het groene schoolplein toe. Een pagina met een paar mooie foto’s, aansprekende teksten en een goede motivering zorgt voor meer donaties. Upload wat foto’s of schetsen die met de plannen voor jouw schoolplein te maken hebben. Vertel hoever je al bent met de realisatie van het groene schoolplein en motiveer waarom je deze crowdfunding bent gestart. Wat is het bedrag dat jouw school nog mist om alle wensen voor het groene schoolplein uit te laten komen? Dat is het streefbedrag dat je met crowdfunding wilt ophalen.

De pagina kun je direct gebruiken om bedrijven uit de regio te benaderen voor een sponsorbijdrage. Je kunt dat ook doen via de ouders; een directe relatie binnen een bedrijf werkt soms makkelijker. Op je pagina kun je logo’s plaatsten van bedrijven die sponsoren. Alle donateurs worden vermeld als donateur. Tenzij iemand ervoor kiest om anoniem te willen doneren, dan wordt de (bedrijfs)naam niet vermeld.

Via de 'doneer nu' button op je pagina kan iedereen direct een donatie geven voor jullie groene schoolplein.

Nadat de pagina van jouw school is aangemaakt, kunnen er acties worden gestart om geld in te zamelen voor jullie groene schoolplein.

Starten van acties voor jouw school

Start zelf een actie of samen met je klas, je vrienden, je leerkrachtenteam of andere groep om geld in te zamelen voor het groene schoolplein op jouw school. Geef deze actiepagina een kort en krachtige titel (url) die makkelijk te onthouden is.

Belangrijk om te weten is dat de naam, die je invult als voornaam en achternaam, de naam is die bij de actie getoond wordt. Wil je dat hier niet je eigen naam wordt vermeld, maar bijvoorbeeld 'Groep 6' , vul dan 'Groep' in als voornaam en '6' als achternaam. Mocht bij jouw actie toch je eigen naam worden getoond, in plaats van groep 6, kijk dan onder de uitleg Beheer je eigen pagina hoe je dat kunt aanpassen.

Je moet wel je e-mailadres invoeren om straks jouw actie te kunnen beheren. Dit e-mailadres wordt uiteraard niet op de website getoond.

Stappenplan voor het opzetten van acties:

Stap 1: Verzin een actie die zo dicht mogelijk bij je eigen interesses en talenten ligt. En ... doe vooral iets wat jij leuk vindt! Gebruik je creativiteit. Een actie kan vele verschillende vormen hebben, zoals:

  • een actie waarbij de donateur een tegenprestatie krijgt voor een donatie. Bijvoorbeeld auto’s wassen, koekjes en cupcakes verkopen of heitje voor een karweitje
  • een actie waarbij een school of klas een algemene tegenprestatie levert, zoals een opruimactie van zwerfafval in de buurt of in een natuurgebied
  • een ludieke actie waarmee kinderen aandacht vragen voor het groene schoolplein. Bijvoorbeeld een hele klas die een bepaalde periode op hun laarzen naar school gaat als statement, omdat de kinderen vieze voeten op het schoolplein willen krijgen
  • een sportieve actie, waarbij kinderen of leerkrachten zich laten sponsoren voor een sportprestatie
  • een challenge waarbij mensen uitgedaagd worden om mee te doen en ook te doneren. Bijvoorbeeld kinderen - of juist ouders - die worden uitgedaagd om de tablet of telefoon een week in de ban te doen in ruil voor een donatie.  

Stap 2: Maak jouw actiepagina aan op deze site. Maak deze zo aantrekkelijk mogelijk met jouw motivatietekst, foto's en updates. Je vult ook jouw streefbedrag in; hoeveel geld je wilt ophalen.

Stap 3: Breng je actie onder de aandacht, promoot! Vertel mensen over jouw actie en vraag hen jouw actie te steunen. Begin bij je familie, vrienden en buurtgenoten. Verwijs hen naar je persoonlijke actiepagina, zo kan iedereen die jouw actiepagina bezoekt, direct online doneren of reageren. Plaats berichten op social mediakanalen en schakel lokale media in, verspreid een flyer in de buurt of hang posters op. Probeer zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Bekijk ook onze pagina met tips om je actie nog succesvoller te maken.

Stap 4: Zamel geld in en bereik je doel! Via de doneerbutton op jouw actiepagina kunnen mensen aan jouw actie bijdragen. Alle online donaties worden op jouw actiepagina bijgehouden en in het totaaloverzicht op de schoolpagina. Check regelmatig de tussenstand.

Beheer je eigen pagina

Wanneer je besluit om aan de slag te gaan met crowdfunding via deze site, krijg je toegang tot een supersimpel beheerplatform (dashboard) voor je eigen schoolpagina en acties. We weten uit ervaring dat een goed gevulde webpagina met eigen beeldmateriaal en jullie motivatie om geld in te zamelen voor meer donaties zorgt.

Om je actiepagina te beheren, log je in als beheerder op je pagina. Op een computer doe je dat door bij de persoon-button rechtsboven te klikken. Vanaf een telefoon of tablet druk op 'Inloggen' bovenaan het menu aan de linkerzijde. Je komt dan in het Kentaa-dashboard, waarmee je de door jou aangemaakte pagina(‘s) kunt beheren. Klik in dit scherm bij de titel van je pagina en kies voor 'Beheren'.

In het dashboard verschijnt een menuregel met een aantal items. In Uitleg dashboard voor beheerders lees je meer hoe je jouw webpagina's kunt beheren.

Digitale toegankelijkheid

Wij willen dat iedereen de informatie op deze website goed kan lezen en gebruiken. Het doel is dat de website toegankelijk is voor iedereen! Wij vragen jou daarom om bij het aanmaken van nieuwe webpagina’s ook rekening te houden met de digitale toegankelijkheid. Zie voor tips en informatie daarover Pagina toegankelijk maken.

Instellingen e-mail via het beheren van jouw schoolpagina

Je kunt zelf aangeven welke mails je als beheerder van jouw webpagina wilt ontvangen. Log hiervoor rechtsboven in op de site bij de persoon-button. Je komt dan in het Kentaa-dashboard, waarmee je de door jouw aangemaakte pagina kunt beheren. Kies voor 'Beheren' bij jouw pagina en kies voor de tab ‘e-mails’.

Hier kan je aangeven welke e-mails je automatisch wilt ontvangen en verzenden. Zo ontvang je nu standaard een e-mail als er een nieuwe donatie is ontvangen voor jouw school. Deze optie kan je ook (later) uitzetten als je dat prettiger vindt.

Doneren is heel eenvoudig en de opbrengst gaat naar de school

Mensen die jouw school of jouw actie een warm hart toedragen doneren eenvoudig via iDEAL of een andere betaalmethode. Dit is makkelijk voor de donateur, maar heeft als groot bijkomend voordeel dat de kinderen niet meer met contant geld over straat hoeven. Jouw webpagina van school of een actie is ook heel eenvoudig te delen via social media waardoor je zonder veel moeite veel mensen bereikt. 

De donateurs kunnen zelf kiezen of zij hun (bedrijfs)naam wel of niet op de site willen laten vermelden. Als iemand ervoor kiest om niet zijn of haar naam te laten vermelden, dan wordt deze op de site vermeld als anonieme donatie. Op de site worden ook niet de hoogtes van de donaties per donateur vermeld, zodat iedereen zelf zonder bezwaar de keuze kan maken welk bedrag hij of zij wil doneren. Het minimum donatiebedrag is 5 euro.

Donateurs krijgen een vraag of zij 40 cent extra willen bijdragen voor dekking van de transactiekosten. Dat is niet verplicht. De opbrengst van de donaties belandt volledig - minus eventuele transactiekosten - bij de scholen.

Als er kinderen zonder smartphone voor bijvoorbeeld een ‘heitje voor een karweitje’ op pad gaan, zorg dan dat zij een flyer of briefje bij zich hebben waarop de URL (het webadres) van jouw school- of actiepagina staat. Of nog makkelijker, maak een QR code aan voor jouw school- of actiepagina die men met een smartfone kan scannen en waarmee men direct uitkomt bij jouw pagina. Zo wordt doneren nog makkelijker!

Maandelijkse uitbetaling donatie inkomsten

De bijdragen van de donateurs worden op een derdengelden rekening gestort die is opgericht door Kentaa. Dit betekent dat Kentaa niet over de derdengelden kan beschikken (het geld niet kan gebruiken voor andere doeleinden) en bij een eventueel faillissement van Kentaa de gelden buiten het faillissement vallen. Kentaa keert binnen vier weken na afloop van een maand de inkomsten uit de online donaties uit aan de betreffende school.