Hoe maak je je webpagina digitaal toegankelijk?

Provincie Gelderland wil dat iedereen de informatie op deze website goed kan lezen en gebruiken. Het doel is dat de website toegankelijk is voor alle mensen, ook al hebben ze wellicht beperkingen of voorkeuren. Bovendien heeft iedereen profijt van een goed toegankelijke website. Hiermee help je namelijk ook degenen die in de zon op hun mobieltje staan te turen! 

Goede opbouw webpagina

Zorg voor een goede opbouw van de webpagina met duidelijke koppen. Geef eventuele links die je gebruikt in teksten een duidelijke naam en gebruik geen vermelding “klik hier”. Een goede opbouw is nodig als de webpagina bezocht wordt met gebruik van voorleessoftware.  

Maak tussenkoppen herkenbaar

Gebruik voor de tussenkoppen boven alinea's de optie 'Opmaak' | Koppen | Kop 2. Op deze manier is de pagina voor blinden en slechtszienden te scannen. Bovendien leest een pagina prettig als deze is opgedeeld in alinea's met tussenkopjes. 

Onderstreep links in je tekst

Door de eventuele links die je opneemt in je tekst te onderstrepen, zijn deze voor iedereen goed herkenbaar als link. Het onderstrepen van een link in je tekstblok doe je door de tekst waaraan je de link wilt koppelen, te selecteren met je muis en dan in het menu te kiezen voor Opmaak, optie Onderstreept.

Vermijd cursief geschreven tekst

Teksten die cursief geschreven zijn, zijn voor veel mensen niet goed leesbaar. Maak de teksten daarom niet cursief op.

Gebruik foto’s en afbeeldingen alleen ter illustratie

Het gebruik van foto’s en afbeeldingen op deze site is illustratief. Het is niet mogelijk om in deze webapplicatie een code te hangen aan een foto of afbeelding, die voorgelezen wordt door voorleessoftware. Zorg er daarom voor dat je de informatie, die je wilt delen met de bezoekers van jouw webpagina, altijd in de tekstblokken vermeldt. Zet geen informerende tekst op een foto of afbeelding, zonder die informatie ook in het tekstblok op te nemen.

Voeg ondertiteling toe aan je video

Voeg je op je schoolpagina of actiepagina een video toe, zorg dan ook voor een ondertiteling. Dan kunnen bezoekers de video ook zonder geluid bekijken. Dat is niet alleen prettig voor slechthorenden, maar ook voor bezoekers van je webpagina, die deze willen bekijken in situaties waarin geluid ongewenst is.

Gebruik duidelijke contrastkleuren

Zorg bij gebruik van kleuren voor een goed contrast en duidelijke kleuren, zodat ook slechtzienden en mensen die last hebben van kleurenblindheid jouw pagina kunnen bezoeken.

Gebruik geen bewegende en flikkerende beelden

Drukke en schreeuwerige pagina’s zijn moeilijker leesbaar. Dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking maar eigenlijk voor iedereen. Dus probeer je pagina’s rustig te houden. Gebruik liever geen bewegende foto's of afbeeldingen. Of zorg er anders voor dat de bewegende beelden stilgezet kunnen worden.

Meer informatie

Op de website https://www.digitoegankelijk.nl/ vindt je meer informatie over digitale toegankelijkheid